Waarom heeft natuurvoeding mijn voorkeur?

Met natuurvoeding wordt meer bedoeld dan alleen het product op je bord. Het is een veelomvattende term. Het gaat over duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu. Over meebewegen met de seizoenen, regionale producten en respect voor de natuur.

Natuurvoeding is afkomstig van een vorm van land- en tuinbouw waar de natuurlijke behoeften van plant, dier en bodem gerespecteerd wordt. En waar chemische bestrijdingsmiddelen en groeiversnellers niet worden toegepast. Deze principes vind je onder anderen terug in de biologische (dynamische) land- en tuinbouw.

Een dier dat op zijn eigen wijze kan groeien met de juiste voeding en een plant die de kans krijgt om alles wat hij nodig heeft uit een gezonde bodem te halen, zit barstensvol leven, omdat het zo een optimaal palet aan waardevolle voedingsstoffen, mineralen en micro-organismen op kan nemen. Dit alles versterkt en ondersteunt elkaar in de stofwisselingsprocessen van ons lichaam. Het geheel is meer dan de som der delen. De vitaliteit van onze voeding kan onze eigen vitaliteit bevorderen, waardoor ons zelfherstellend vermogen groeit en we zelf weerbaarder worden.

Het gebruik van kruiden is zo oud als de mensheid zelf. In mijn opleiding tot natuurvoedingskundige heeft men zich bij het vak kruidenleer gericht op de gangbare Europese kruiden. Door de vele praktijklessen leerden we diverse toepassingen, hoe kruiden in te zetten ter ondersteuning van onze gezondheid.

De inhoudsstoffen van kruiden zoals vitaminen, mineralen, bitterstoffen, slijmstoffen en etherische oliën kunnen veel lichamelijke en geestelijke processen binnen ons lichaam ondersteunen. Voor het toepassen van gehele kruiden of delen daarvan zoals, de bloem, het blad, het zaad, en de wortel, wordt er naast de inhoudsstoffen ook gekeken naar de signatuur van het kruid. Er wordt gekeken naar de verschillende verschijningsvormen zoals groei- en bloeiwijze, bladvorm en textuur, kleur, geur en smaak.

Je kunt kruiden op vele manieren gebruiken, denk maar eens aan een ontspannen kruidenbad of kruidenthee. Eetbare bloemen in een salade of kruiden toevoegen tijdens het koken, bakken of stoven als waardevolle smaakmaker in gerechten.
De manier van bereiden van het voedsel is medebepalend voor het behoud van alle goede kwaliteiten en verdient daarom ook aandacht binnen de natuurvoeding. Ik hoor je denken: Dat is allemaal leuk en aardig, maar is het ook lekker? Nou, dat is het zeker! Groenten die in biologische (dynamische) vruchtbare aarde worden geteeld, hebben veel voedingswaarde en zijn rijk aan smaak. Dieren die volwassen mogen worden in hun eigen tempo, met het juiste voer en onder diervriendelijke omstandigheden, smaken absoluut beter. En fruit dat mag afrijpen aan de boom… je proeft de zon! De diversiteit aan mogelijke variaties van prachtige volwaardige dierlijke- en plantaardige producten zoals, noten, granen, peulvruchten en verse kruiden, bereid met de juiste kooktechnieken… ik garandeer je dat je heerlijk eet!