De basis gelegd....!

Het opgroeien op een boerderij heb ik ervaren als een leven in overvloed.


De geuren van verse melk, natte aarde, stro, gemaaid gras. Het weidse land, de avonturen van het buiten spelen, hutten bouwen, slootjespringen…
Kippen, varkens, koeien, een grote mestvaalt, weiland, akkerland en moestuin.
Als kind waren vers geplukte aardbeien een vanzelfsprekendheid, plukte je appels van de appelboom en trok je een wortel uit de aarde als je trek had …die heerlijke zoete smaak. De hele zomer aten we van de moestuin en werden er groenten voor de wintervoorraad gedroogd, geweckt en ingevroren. Het was de gewoonste zaak van de wereld dat je meehielp met doperwten doppen, snijboontjes snijden met de snijboonmolen. Aalbessen en kruisbessen plukken om jam te maken. We droogden zoete appeltjes boven de kachel…
Alleen voor de droogwaren ging moeder naar de winkel. De bakker kwam aan de deur. En in november werd er een varken geslacht.

Voor mijn opleiding in de zorg ging ik op kamers in Groningen. Ik vond het heerlijk om het stadsleven te ervaren! Het gevolg was wel heel ander eet- en leefpatroon. 

Toen ik moeder werd kwam eigenlijk automatisch de belangstelling voor voeding terug. Door ziekte in het gezin besefte ik dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Dit motiveerde nog meer om zo gezond en zo fit mogelijk te leven. Buiten bezig zijn, in de tuin werken betekende ontspanning.

We hebben als gezin een aantal jaren in het buitenland gewoond, waar ik in aanraking kwam met de Mediterraanse-, Arabische- en Indische keuken. Er ging een wereld aan nieuwe smaken, kruiden en gerechten voor mij open. Het koken werd er alleen maar leuker door.
"Not everything that counts, can be counted and not everything that can be counted, counts"
- William Bruce Cameron
Een nieuwe start...

Toen de kinderen uit huis gingen besloot ik om een opleiding te volgen in natuurvoeding.

De keuze viel op Academie Kraaybeekerhof in Driebergen. De antroposofische visie met betrekking tot de samenhang van alles wat is en leeft in en rondom deze aarde, het diepe respect voor milieu, plant, dier en mens, gaf de doorslag.

Nu, drie jaar later, hoop ik met mijn natuurvoedingskennis een aanzet te geven tot bewustwording en bewustzijnsverandering met uiteindelijk een gezonde en duurzame gedragsverandering ten aanzien van voeding en leefstijl tot gevolg.

Als natuurvoedingskundige ben ik aangesloten bij VNVK, de Nederlandse Vereniging van natuurvoedingskundigen.

Volg Eet Natuurlijk Beter